Николай Цонков е роден в София през 1980 г., но

...
 Николай Цонков е роден в София през 1980 г., но
Коментари Харесай

Проблемите в армията се задълбочиха от политиката на Борисов

 Николай Цонков е роден в София през 1980 година, само че е израснал в Габрово, където завърша колеж по механоелектротехника, компетентност цифрови програмни устройства и металорежещи машини. Получава бакалавърска степен по политология  и магистратура по стопанско ръководство в СУ " Св. Климент Охридски ". Защитил е докторски степени по районна стопанска система и администрация в УНСС и по ръководство на сигурността и защитата във военната академия. Доцент е във факултет " Управление и администрация " към катедра " Регионално развиване " на УНСС.
Депутат от " Българска социалистическа партия за България " в 44-то Народно събрание. Зам.-председател е на комисията по защита и член на комисията по образованието и науката.
Семеен, с едно дете.

" Критично е положението на бранша за сигурност с огромния дефицит на персонален състав "  


- Г-н Цонков, Българска социалистическа партия показа различния си бюджет. Каква е неговата философия и с какво той се разграничава от плана на ГЕРБ?
- Философията на бюджета, който предлага Българска социалистическа партия е радикално друга от плана на ГЕРБ. Основната разлика е, че нашият бюджет е опция на политики. Сменяме модела за доходи и по какъв начин те да се събират. Нормално е в него да има недостиг, тъй като Българска социалистическа партия е лява партия, която обръща внимание най-много на обществената политика, на приходите, на бедността. От тази позиция е обикновено вниманието да се насочи към тъкмо тези сфери, които са предпочитани за левицата - образованието, опазването на здравето, приходите, сигурността и, несъмнено, не на последно място, стопанската система. Голямата ни цел е битката с бедността и неравенствата, а там се харчат повече пари.
- Какви са упованията ви от конгреса?
- Очакванията са ми мощно позитивни и те са в няколко направления. В политически проект бих желал да стартираме да приказваме повече за политики и да загърбим личностните връзки. Смятам, че госпожа Нинова демонстрира своите и професионални, и политически, и персонални качества и води партията сполучливо. Това се потвърждава както в изведените борби за президент, положителния резултат на парламентарните избори и интензивността на Българска социалистическа партия като съпротива в Народно събрание със законодателните  начинания и дейната работа на ПГ. Очаквам най-сетне в Българска социалистическа партия да стартира развой на консолидация, тъй като, с цел да печелим избори, би трябвало да бъдем единни. 
Второто направление, което е директно обвързвано с  политическите сигнали, които излъчваме, е алтернативата на сегашната политика, на модела на ръководство. Трупа се общественото напрежение, подбудено от годините на прехода, от открития модел, който явно има доста дефекти, само че не се търси тяхното решение. За да бъдат преодолени те, е нужна генерална промяна на философията за ръководство на страната. Очаквам на конгреса да предложим концепциите на Българска социалистическа партия за това, с цел да ни чуят колкото се може повече хора. С различна политика и нов модел да желаяме и да спечелим доверието на гласоподавателите, обрисувайки смяната на настоящето социално-икономическо статукво. И променяйки генерално курса, по който се развива страната, да върнем младежите и да ги държим в България. А всичко това минава през идеята ни за битката с бедността, повишението на приходите, почтени, естествени условия за труд. Разбира се, всичко това е обвързвано с възстановяване, стабилизиране и промяна на модела в образованието.
- Вие сте учител. Българска социалистическа партия предлага нов модел на финансиране на образованието. Срещнахте се с доста педагози по време на рейда " За делниците на образованието ". Какво ви споделиха те? 
- Нашите хрумвания срещат утвърждението на педагозите. Няма спор, че просветителната система е в рецесия. Доказателство за това са скокообразно увеличение на неграмотността, намаляване на качеството на просветителната услуга, увеличаващият се брой на децата, които напущат учебно заведение. Това приказва за систематичен проблем. От няколко години с правилото " парите следват ученика " образованието се е трансформирало в стока. Това е надълбоко неправилно, тъй като то е в основата за развиване на всяко общество и стопанска система. Затова Българска социалистическа партия приказва за промяна на модела в системата. Делегираните бюджети са освен порочна процедура, а и са неработещи. Нужно е да се обезпечи еднакъв достъп до обучение на всички възпитаници, без значение дали те са в елитна гимназия или  главно учебно заведение в дребната община. Категоричен съм, че това би трябвало да се случи на мига, тъй като процесите стават необратими. Затова бяха и предложенията на Българска социалистическа партия за смяна в Закона за предучилищно и учебно обучение. Ние не можем да се съгласим със напълно неприятни практики за държавно финансиране на частни учебни заведения. Не е редно наредбите за държавните просветителни стандарти да са напълно единствено пълномощия на МОН. Не е обикновено и административната тежест, която беше наложена върху педагозите. При срещите ни те непрекъснато сигнализират за бумащината, която ги залива сега. Нужни са условия учителите да си правят обикновено, умерено и качествено работата. Трябва смяна на образователните стратегии, наличието и предметните връзки, които в този момент липсват. Не е задоволително да осигурим на учениците единствено най-малко познания, а да построяваме у тях подготвеност и умения. Защо би трябвало да има толкоз доста учебници? Достатъчни са два, от които да се избира, и те да са обвързани с образователната стратегия, която да е адекватна  на упованията за реализирани резултати. Следствието от недъгавия закон, признат от ръководещите, е че учителите изгубиха статус в обществото. Няма почитание освен от учениците, само че и от родителите. Скъсана е напълно връзката учебно заведение - бизнес. Проблемите са свързани и е належащо да се мисли сложно при решаването им. Затова е належащо промяна на модела в просветителната система.
- Освен образованието измежду вашите цели като народен представител е и секторът за защита и сигурност. Какви са предложенията на Българска социалистическа партия за смяна в него?
- Критично е положението на бранша за сигурност с огромния дефицит на персонален състав както в областта на Министерство на вътрешните работи, по този начин и в системата на защитата. Българска социалистическа партия нееднократно е алармирала, че най-важният, най-ценният запас в тях са хората. Това значи гарантиране на почтени условия на труд, свързани с повишение на възнагражденията на служителите на реда и на военнослужещите, възвръщане на обществени придобивки, които бяха отнети от предходните няколко държавни управления на Борисов и не на последно място, обезпечаване на задоволително средства за превъзмогване на систематичното недофинансиране на двете системи. Българска социалистическа партия предлага в различния си бюджет повече пари за поддръжка и закупувана на техника, на въоръжението, на  задоволително средства за бойна подготовка и за тренировки. 581 млн. лева е нарастването на бюджета в бранш " Сигурност ", като 351 млн. лева са за Министерството на защитата. Управляващите са заложили в своя бюджет много по-малко - 113 млн. лева.  
- Военният и вътрешните министри признаха след ваш въпрос по време на парламентарния надзор, че готвят смяна в законодателството, която да регламентира присъединяване на армията в опазването на публичния ред. Удачно ли е това?
- Да, удачно е. Приветствам концепцията да се разширят и премислят дилемите на Българската войска. Така съществуващата нормативна уредба, която регламентира дейностите, дилемите, задачите на Българските въоръжени сили, са незадоволителни и не обрисуват новите трендове, не се приспособяват въоръжените сили към новите условия, в които живеем. Затова тя би трябвало да се промени в посока увеличение на ролята на военните по запазване на публичния ред и сигурност. В новите условия терористичната опасност и провокациите, които произтичат от нея, са доста съществени и би трябвало целеустремено да се работи за гарантиране сигурността на популацията.
Затова считам, че готвените промени са положителни и навременни. Не съм задоволен от отговора на въпрос, който зададох на министър Каракачанов. Той си призна, че в действителност е нарушил закона при случай в Пещера при търсене на престъпно проявен. И не мога да приема, че неговите дейности са надали не мъжество, тъй като министърът е подсигурил сигурността на популацията, живеещо на избрана територия. България е демократична страна, има господство на закона и това е на първо място. Не може да се нарушават съществени конституционни и демократични правила на страната. Ако се одобряват измененията в закона, тогава - да. Но не мога да приема преди този момент да се вменяват пълномощия на въоръжените сили и те да се употребяват нерегламентирано.
- Не смятате ли, че измененията по някакъв метод ще изземат или дублират функционалностите на Министерство на вътрешните работи?
- Не, не мисля. По-скоро приказваме да има споделена отговорност и допълнение на пълномощията на дейностите, което да е регламентирано в нормативната уредба. Но по-важното е, че още от началото на 44-то Народно събрание от Българска социалистическа партия отстояваме позицията да подобрим положението на военнослужещите, на персоналния състав, да решим огромния проблем с некомплекта на въоръжените сили, който към този момент е над 20%, да решим проблемите на модернизацията. И най-важното - да се направи повсеместен, подробен стратегически обзор на защитата. И едвам се оправдават ръководещите, че тези преди тях не са трансформирали нищо, безспорен факт е, че проблемите в армията се задълбочиха в следствие от водената политика от 2010 година, т.е. при трите държавни управления на Борисов.
- Как ще коментирате отхвърли на водачите от " Граф Игнатиево " да летят в символ на митинг против бедственото положение на военната ни авиация?
- Подкрепям ги и съм склонен с недоволството, което показват, тъй като човешкият живот е най-ценното нещо. Военните водачи нямат естествени условия за протичането на подготвителния развой, за повишение на бойната подготовка, за  обезпечаване даже, в случай че щете, на механически условия. Това са поддръжка на самолетите, съществуване на обикновени материали като масло за моторите. Нека си напомним случаите с летци, които станаха последните месеци. Загина военнослужещ, който пилотираше хеликоптер от военноморските сили. Друг негов сътрудник се самопростреля с картечница. Очевидно е, че проблемите във Военновъздушни сили са стигнали до ръба и тяхното решение не търпи отсрочване.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР